Skip to main content

Als virtuele assistent van kleine bedrijven kom ik van alles tegen, maar één ding zie ik bijna overal. Als klein bedrijf – vooral als eigenaar – ben je ooit gestart, je komt lekker van de grond en begint comfortabel te groeien, en blijft alles zelf doen.
De financiën, de inboedel, het klantcontact, de marketing, noem maar op.
Als eigenaar heb je soms niet door hoeveel werk er écht nodig is voor al deze taken en gebruik je dus simpelweg de uren die je hebt op een dag. Als die op zijn, dan is dat de max die je dus te besteden hebt aan de marketing, of het klantcontact.
Dan zeg ik: Dat is knap zonde!

Het is misschien lastig om te horen voor sommige eigenaren, maar jij bent je bedrijf niet gestart omdat je alles zelf wilde doen! Tuurlijk, er zijn uitzonderingen op de regel, maar de meeste kleine bedrijven zijn geboren uit een eigenaar met een passie. Of dit nou catering, marketing, kinderzorg of entertainment is, dat maakt verrassend weinig uit. Desalniettemin ben je die droom niet gestart omdat je een passie hebt voor alles dat een bedrijf tot een succes maakt.
Als starter heb je natuurlijk niet altijd de keuze om alle minder interessante taken uit te besteden; dat is een behoorlijke investering, maar er komt een moment waarbij je als bedrijfseigenaar simpelweg een plafont bereikt.
Voor iedere branche is dit uniek, maar er zijn wat gebieden die de meeste eigenaren tegenaan lopen:

  1. Webdesign: Als jij dat restaurant wilt openen is de reden meestal omdat je van eten houdt… Niet omdat je een perfecte website wilt bouwen.
  2. Marketing: Super leuk dat je die naschoolse sportclub opzet, maar weet jij de ins en outs van hoe de algoritmes van sociale media ontwikkelen iedere maand? Dat kan enorm helpen in het vinden van geïnteresseerden…
  3. Klantcontact: Je weet dat er vragen zullen komen wanneer je een fotografie studio start, maar besteedt jij je tijd liever aan foto’s maken of bespreken wanneer je klant past in jouw agenda? Meestal is het de foto….
  4. Netwerken buiten expertise: Hoeveel weet jij van je zwakke punten af? Hoe duur is een website? Hoe veel uur besteedt de gemiddelde Nederlander op social media? Wanneer wordt die nieuwe wijk opgeleverd zodat er meteen geflyerd kan worden? Heb jij tijd om dit uit te zoeken en gebruik te maken van deze super mooie kans? De meeste kleine bedrijven gaan helaas hier vaak onderuit.
virtuele assistent, Woudenberg, assistent, marketing, klant management, webdesign, consulting

Jaaa, en nu komt dan de kicker, hè? Wordt dit nu dat verkooppraatje waar ik je vertel dat je een virtuele assistent moet hebben om deze taken op te kunnen pakken?
ZEKER NIET!

Die zag je niet aankomen, hè?

De waarheid ligt ergens in het midden.
Het is super fijn om een virtuele assistent te hebben voor dit soort taken. Het neemt de druk van jouw schouders en geeft je wat ademruimte om écht weer die droom na te gaan leven. Ook kijkt een virtuele assistent – als buitenstaander – heel anders naar jouw situatie. Dit kan enorme ondersteuning bieden en hele leuke brainstorm sessies creëren (ik ben GEK op die eerste gesprekken met klanten!).

Desondanks is er heel veel dat je zelf kan doen als bedrijf. Net als dat non-profit organisaties, zoals sportclubs, vaak vrijwilligers hebben voor die dagelijkse taken, zijn er ontzettend veel alternatieven voor bedrijven. Helemaal in deze tijden met AI die complete teksten voor je kan schrijven.

Het belangrijkste is dat je als eigenaar van een klein bedrijf eens rustig gaat zitten en goed doorloopt waar jouw bottlenecks zitten. Wat zijn jouw zwakke punten? Hoe goed ben je met social media? Hoe lang duurt het voor jou om een mail te beantwoorden? Zijn er taken die jou onnodige stress opleveren?
Wanneer je deze vragen uitgeschreven hebt kan je op zoek gaan naar de oplossing die werkt voor jou.

Soms is het genoeg om een zoon of dochter te vragen om de sociale media account op te pakken. Soms is er een vriend in jouw omgeving die met liefde een taak van je overneemt. En soms is het gewoon ontzettend lekker om even te sparren met een professional. Er is niks mis met een consultant! De meeste virtuele assistenten kunnen ook prima een consultant rapportje voor je schrijven en aangeven wat er anders/beter kan. Dan kan jij daarna oppakken wat een prio is voor jou.

Ben jij nou op zoek naar zo’n rapportje? Of kan je toch wel wat hulp gebruiken?
Dan kan je natuurlijk altijd contact met mij opnemen. Ik help je met LIEFDE verder 🥰

Leave a Reply